top of page

Het kopen van een woning in Spanje: Een stapsgewijs proces

Property buying process at INSPIRE

Het eerste dat in jezelf opkomt nadat je beslist hebt om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat zijn de stappen die ik volg?”. Daarom dat ik je graag help om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen.

Dit zijn de topics die ik zal behandelen in dit artikel:

 1. Een stapsgewijs aankoopproces

 2. Valkuilen bij het kopen van een woning in Spanje

 3. De aansprakelijkheid van makelaars

 4. De rol van de notaris en een advocaat in onroerend goed

 5. Wat je kunt doen om beter geïnformeerd te zijn

Het aankoopproces van vastgoed in Spanje (10 Stappen)

Bij het maken van belangrijke financiële beslissingen zoals het kopen van een woning in Spanje, kan een duidelijk aankoopproces zeer nuttig zijn om zich voor te bereiden en zich een weg te banen door de Spaanse vastgoedmarkt. Wanneer een proces is ingebed in een robuust kader met duidelijke rollen & verantwoordelijkheden van verschillende spelers (bureaus, verhuurders, notaris, banken, enz.) met duidelijke verplichtingen, licenties om te werken en wettelijke garanties, geeft dat jou een houvast en betrouwbare, voorspelbare resultaten en manieren om problemen op te lossen moesten ze zich voordoen.

1. Voorbereidingsfase. Definieer realistische verwachtingen (vastgoedkenmerken, locaties en budget). Verkrijg hypotheeksimulaties. Beslis of je het alleen doet of met de hulp van experts.

2. Zoek en bezoek eigendommen, maak een shortlist van je favorieten.

3. Identificeer potentiële rode vlaggen.

4. Bepaal de werkelijke waarde van het onroerend goed zodat je niet teveel betaalt. Begrijp de prijs-kwaliteitsverhouding en het onderhandelingspotentieel ( let op, want de prijspunten veranderen voortdurend door de Covid-19). Onderhandel dan.

5. Reserveer het onroerend goed.

6. Voer een inhoudelijke due diligence-test uit. Bescherm je belangen juridisch, technisch en financieel.

7. Teken een robust Arrascontract en anticipeer op potentiële koper-verkoper-conflicten die zich kunnen voordoen.

8. Bereid je voor op ondertekening bij de notaris (bereken de in te houden bedragen op de aankoopprijs, bestel bankcheques, stem alle partijen op elkaar af, etc.).

9. Teken je aankoop bij de notaris. Haal je sleutels op.

10. Verplichtingen na de aankoop.

In onze Real Estate webinar Series, praten we over elke stap in detail, leggen we het volledige proces uit en waarschuwen we voor de valkuilen van het kopen van een huis in Spanje. Naast deze stappen, zal ik 6 oktober ook het volgende aan bod laten komen:

 1. Waar het vaak mis gaat in het aankoopproces.

 2. Fouten die je kan vermijden bij het kopen van een huis in Spanje.

 3. Hoe lang duurt het om een huis in Spanje te kopen?

 4. Wanneer begin je met zoeken naar een hypotheek in Spanje?

 5. Voorbeelden uit het echte leven waar je van kan leren.

Je kan de volledige opname gratis hieronder bekijken.


De volgende webinar op 4 november behandelt ‘Hypotheekleningen‘. Registreer gratis, stel je eigen vragen tijdens de webinar en begin één van de meest belangrijke financiële beslissingen van je leven met duidelijke info.

Valkuilen bij het kopen van een woning in Spanje

Waarom is het ingewikkeld om alles zelf te doen? De oorzaak van veel kopzorgen voor kopers is dat de woningmarkt in Spanje een niet-gereguleerd speelveld is zonder barrières. Een wandeling door de jungle met mijnenvelden en misleidende indicatoren is een goede vergelijking. Dit betekent dat:

 1. Iedereen kan onroerend goed in Spanje verkopen. Er zijn bijna geen toegangsbarrières en er is geen of een slechte opleiding of kwalificatie vereist voor makelaars. In veel delen van Spanje heb je niet eens een licentie en makelaarsregistratie nodig om eigendommen te verkopen.

 2. Aansprakelijkheid in Spanje is een grap. Makelaars zijn niet verplicht om jou alles te vertellen over een onroerend goed. Je kan ze dus ook niet aansprakelijk stellen als ze informatie over problemen met een woning verbergen. Ik zal nog meer voorbeelden delen in de volgende webinar

 3. De notaris in Spanje heeft een zeer beperkte rol, totaal verschillend van wat je misschien weet van je eigen land. De notaris is niet betrokken bij het proces en ook niet verantwoordelijk voor de due diligence van je aankoop. Je zult de notaris pas in het laatste uur ontmoeten in je reis van enkele maanden.

 4. Gebrek aan transparantie. De informatie en documentatie die je nodig hebt om een woning te beoordelen zijn nergens gecentraliseerd en kunnen niet online worden geraadpleegd.

De betrouwbaarheid van makelaars in Spanje

Goede eigendommen verkopen snel. Vandaar dat er de behoefte is om snel beslissingen te nemen terwijl je niet alle informatie of documentatie krijgt om een goede oordeel te vormen voordat je jezelf ertoe verbindt om te kopen. In deze context zal een koopproces of een checklist alleen niet leiden tot de resultaten die je verwacht.

Makelaars in Spanje zijn hier dol op. Niemand maakt zich druk over hoe hun bedrijf gerund wordt, hoe ze kopers onder druk zetten om hun handtekening te zetten voor een woning, in de wetenschap dat de koper misschien slecht geïnformeerd is.

Kopers in Spanje worden blootgesteld aan fouten, problemen, verrassingen en het bezoeken van onroerend goed is vaak een teleurstellende ervaring. Er is een dunne lijn tussen een uitstekende aankoop en een lastige, en het naleven van bepaalde principes kan jou een hoop geld besparen en toekomstige gemoedsrust geven.

De rol van de notaris en een advocaat in onroerend goed.

Je kan wel zeggen: “Ja, maar ik kan een advocaat inhuren”. Dat is waar. Ik zou niemand aanraden om een huis in Spanje te kopen zonder advocaat. Daarom hebben we deskundige vastgoedadvocaten in ons team bij INSPIRE. Maar ik heb ook al veel gevallen gezien waarin mensen slechte eigendommen in Spanje hebben gekocht met een perfect contract (Het heeft meestal te maken met technische problemen, te veel betalen, problemen met de gemeenschap, etc.). Het gaat dus niet alleen om de advocaat.

Meer dan één derde van de eigenaren in Spanje geeft aan dat ze hun huis niet opnieuw zouden hebben gekocht als ze terug in tijd konden gaan. Ik wil niet dat je op die lijst terecht komt!

50% van de kopers heeft het mis en zouden de verkeerde persoon vertrouwen.

In Episode nº 1 van onze Real Estate Series, stelde ik een eenvoudige maar cruciale vraag: “Bij het kopen van een woning in Spanje via een makelaarskantoor, wie is dan de klant van dit kantoor?”

De mogelijke antwoorden waren de volgende:

A. De koper. B. De verkoper (verhuurder). C. Zowel de koper als de verkoper.

Het enige juiste antwoord is B. Bureaus worden gecontracteerd door verkopers (zij hebben een verkoopmandaat), verdedigen hun belangen en worden ook betaald door verhuurders. Als koper sta je aan de andere kant van een niet-gereguleerd speelveld.

Deze poll onthult een dramatisch foutenpercentage in de respons en dit betekent dat 50% van de kopers hun aankoopreis zouden beginnen met het vertrouwen in één van de grootste financiële beslissingen in hun leven in iemand die alleen maar om de belangen van de koper geeft.

Daarom heb ik jaren geleden besloten om INSPIRE Property Experts te lanceren. Om professioneel en onafhankelijk advies te geven aan kopers en investeerders en hen door de jungle te begeleiden, hen te helpen betere eigendommen te vinden, hen toegang te geven tot off-market mogelijkheden en om zo weinig mogelijk risico te nemen in het hele proces. Of zoals een koper ons onlangs vertelde: “Beslissen om deskundig advies te krijgen van INSPIRE is de meest winstgevende beslissing geweest in het hele aankoopproces.”

STEL JE VOOR DAT JE BETER GEÏNFORMEERD BENT DAN ANDERE KOPERS…

Als je een goede thuis wilt, geld wilt besparingen, verstoringen en belangenconflicten wilt voorkomen, dan is dit wat je kunt doen:

 1. Join our Real Estate Series with monthly Episodes (webinars) with no-nonsense insights & tips to make better decisions and avoid mistakes.

 1. Bekijk de opnames van de vorige webinars op ons YouTube-kanaal (zoals “Must-know tips voor het aankopen van je woning in Spanje tijdens Covid”, en het recente “Het Koopproces in Spanje”).

 2. Contacteer mij om je plannen te bespreken en mijn aanbevelingen te ontvangen (eerste consultatie gratis).

Comments


bottom of page